چهارشنبه, 30 فروردین 1391 ساعت 11:06
نام و نامخانوادگی : سعید امامی
نام پدر : علیاکبر امامی
نام پدر : علیاکبر امامی
نام مادر : همارخ اعتماد
تاریخ و مکان تولد : ۱۳۳۶/۱۰/۲۴ - شیراز
تاریخ و مکان فوت : ۱۳۷۸/۳/۲۹ - تهران ، بیمارستان لقمانالدوله
محل دفن : تهران - آرامستان بهشت زهرا - قطعهی ۷۳ ، ردیف ۶۲ ، شمارهی ۶۰
جشن ازدواج در سال ۱۳۵۸ در شهر واشینگتن
از راست : ادواردو آنیلی ، سعید امامی ، فهیمه دری نوگورانی ، ناشناس ، محمدنبی پروین
سخنرانی در سال ۱۳۵۹ در شهر واشینگتن
تاریخ و مکان تولد : ۱۳۳۶/۱۰/۲۴ - شیراز
تاریخ و مکان فوت : ۱۳۷۸/۳/۲۹ - تهران ، بیمارستان لقمانالدوله
محل دفن : تهران - آرامستان بهشت زهرا - قطعهی ۷۳ ، ردیف ۶۲ ، شمارهی ۶۰
جشن ازدواج در سال ۱۳۵۸ در شهر واشینگتن
از راست : ادواردو آنیلی ، سعید امامی ، فهیمه دری نوگورانی ، ناشناس ، محمدنبی پروین
سخنرانی در سال ۱۳۵۹ در شهر واشینگتن
سعید امامی پس از کسب مدرک دیپلم ریاضی در ایران ، در سال ۱۳۵۵ با سهمیهی بورسیه - به پشتیبانی سلطانمحمد اعتماد ، دایی وی و وابستهی نظامی حکومت شاهنشاهی ایران در سفارت ایران در واشینگتن ، به آنجا رفته و پس از کسب مدرک مهندسی در رشتهی مکانیک در دانشگاه شهر Stillwater در ایالت Oklahoma ، در تاریخ ۱۳۵۸/۱/۱۹ به ایران بازمیگردد .
در سال ۱۳۶۱ به نهاد اطلاعات نخستوزیری - اداره کل هشتم سابق ساواک ، ویژهی فعالیتهای ضد جاسوسی علیه بلوک شرق و اتحاد شوروی سابق که توسط خسرو قنبری تهرانی و سعید حجاریان اداره میشد - میپیوندد و پس از ادغام نهادهای امنیتی و تشکیل وزارتخانهی اطلاعات در سال ۱۳۶۲ ، توسط سعید حجاریان ، به عضویت وزارت اطلاعات درآمد (۱) و فعالیت خود را بهعنوان کارشناس و تحلیلگر مسائل بینالمللی آغاز نمود .
مهدی صدرزاده جهرمی ؛ دایی مادر سعید امامی
با انتصاب محمد محمدی ریشهری به سمت وزیر اطلاعات ، سعید امامی با عنوان مدیرکل شرق و غرب معاونت خارجی و پس از پایان وزارت ریشهری و انتصاب علی فلاحیان به سمت وزیر اطلاعات ، به مدت ۷ سال در مقام معاونت امنیت - دومین مقام در سامانهی تشکیلاتی وزارت اطلاعات - و پس از مدتی با نزول ، در سمت معاونت بررسی (۲) و با انتصاب قربانعلی دری نجفآبادی به سمت وزیر اطلاعات ، از معاونت بررسی برکنار و به سمت مدیرکل حوزهی مشاوران ، برگزیده میشود .
از اقدامهای وی در این دوران میتوان به طرح موسوم به اصلاح قانون مطبوعات اشاره کرد که در نامهای به وزیر اطلاعات در تاریخ ۱۳۷۷/۷/۱۶ با موضوع فضاسازی فرهنگی به شمارهی ۲۵۱/خ/۴۱ و با اسم رمز ۱۰۴ (۲) ، ضمن برشمردن خطرهای امنیتی کانون نویسندگان ایران و سایر کوشندگان فرهنگی مانند مترجمان و مولفان و شاعران و گزارشگران ، راهکارهایی از قبیل ایجاد جریانهای قانونی موازی و ایجاد انشعاب و اختلاف و ممنوعالقلم و ممنوعالنشر کردن و نیز تشکیل دادگاه صنفی از نوع انتظامی را جهت پوششدهی حوزههای کتاب ، مطبوعات ، تئاتر ، سینما و موسیقی و محکومکردن قانونی افراد جهت تقویت تشکلهای خودی و بیرونراندن تشکلهای مخالف ، پیشنهاد میکند .
سعید امامی با وقوع قتلهای پیاپی موسوم به قتلهای زنجیرهای در ایران ، در تاریخ ۱۳۷۷/۱۰/۷ در مقابل پارک مینیسیتی در ابتدای شهرک شهید محلاتی در تهران ، بازداشت و به سلول انفرادی شمارهی ۴۰۷ زندان توحید منتقل شد و در تاریخ ۱۳۷۸/۳/۲۵ در حمام زندان توحید – واقع در طبقهی همکف و قسمت شرقی این زندان - با خوردن داروی نظافت ، اقدام به خودکشی کرده و به بیمارستان سینا و سپس به بیمارستان لقمانالدوله (۳) منتقل و در تاریخ ۱۳۷۸/۳/۲۸ به دلیل تزریق آمپول حاوی هوا به وی ، دچار ایست قلبی شده و در تاریخ ۱۳۷۸/۳/۲۹ فوت میکند (۴) و دلیل فوت وی ، خودکشی با خوردن داروی نظافت (۵) در زندان اوین اعلام شد .
**********
۱. سعید حجاریان در آن زمان ، سمت معاونت امنیت و گزینش کیفی کارکنان وزارت اطلاعات را برعهده داشت . دربارهی گزینش سعید امامی دو گفته از سعید حجاریان وجود دارد :
الف ) وی با آگاهی از پیشینهی سعید امامی در همکاری با سازمان اطلاعات و امنیت کشور ( ساواک ) در جمعآوری اطلاعات از کنفدراسیون دانشجویان ایرانی و نیز نسبت خانوادگی او با وابستهی نظامی حکومت شاهنشاهی ایران در امریکا ، با وجود تلاش برای اخراج نامبرده ، به نتیجهای نرسیده و به درج این نکته در پروندهی وی که سمتهای مهم و حساس به او سپرده نشود ، بسنده میکند . سعید حجاریان میگوید : " سعید امامی برای وزارت اطلاعات خطرناک بود . او به اصل پیروی از فرماندهی بیشتر از اصل اقدام به تشخیص مصلحت مملکت ، اعتقاد داشت . در امریکا تحصیل کرده بود و بهعنوان منبع خارجی در امریکای شمالی بسیار موفق بود . من با استخدام او بهشرطی موافقت کردم که فقط در حد منبع خارجی ، جریان ارسال اطلاعات از بیرون به داخل وزارت اطلاعات را هدایت کند و در داخل وزارت اطلاعات ، هیچ سمتی نداشته باشد " .
ب ) وی مطلع بوده که سعید امامی سابقهی عضویت در کنفدراسیون دانشجویان ایرانی را دارد اما چون دانشجوهایی از طیفهای گوناگون ، از جمله مذهبیها نیز در این كنفدراسیون فعالیت میکرده اند ، به این موضوع اهمیتی نداده و او را برای عضویت در وزارت اطلاعات ، گزینش کرده است .
۲. وظیفهی معاونت بررسی در وزارت اطلاعات ، تحقیق ، بررسی ، جمعآوری و سازماندهی اطلاعات به منظور ارائه به مقامات حکومت ، در قالب سمینارها ، بولتنها و خبرنامهها است . معاون بررسی در وزارت اطلاعات به سبب نوع شغل خویش ، تقریبا با تمام منبعها و جاسوسها ، ارتباط داشته و توانایی انتشار اطلاعات درست یا نادرست مورد نظر خویش را دارا است
۳. متن این نامه در روزنامهی سلام در تاریخ ۱۳۷۸/۴/۱۵ به چاپ رسید که زمینهی توقیف این روزنامه و نیز یکی از زمینههای ایجاد فاجعهی کوی دانشگاه تهران را به دلیل مخالفت دانشجویان با این طرح ، فراهم کرد .
۴. در تاریخ ۱۳۷۸/۳/۲۷ ، پزشکان بیمارستان لقمانالدوله ، وضعیت او را خوب ارزیابی کرده و اجازهی مرخصی وی از بیمارستان صادر شده بود و در زمانی که بهجهت اطمینان بیشتر ، تصمیم گرفته شد مدت دو ساعت دیگر در بیمارستان باقی بماند ، به دلیل ایست قلبی فوت کرد .
۵. پس از اعلام خبر خودکشی وی در تاریخ ۱۳۷۸/۳/۳۰ توسط محمد نیازی - رییس وقت سازمان قضایی نیروهای مسلح - و نیز توسط تلویزیون و سایر رسانهها ، خانوادهی سعید امامی با بیان اینکه وی به شهادت رسیده است ، زمینهی برخوردهای خشن وزارت اطلاعات را به صورتی که به بازداشت و شکنجهی همسر - فهیمه دری نوگورانی - و پدر - علیاکبر امامی - سعید امامی منجر شد ، فراهم کردند . به گونهای بیسابقه ، فیلم بازجوییهای متهمهای این پرونده منتشر شد و واقعیتهای بسیاری را دربارهی برخوردهای ناانسانی بازجوهای وزارت اطلاعات ، افشا کرد .
۶. بنا بر گفتهی انجمن علوم آزمایشگاهی ایران ، داروهای نظافت موجود در ایران ، بدون ارسنیک بوده و خوردن آنها منجر به مرگ نمیشود و حتا درصورت وجود این ماده ، بایستی علت مرگ ، پارگی دستگاه گوارش و خونریزی شدید داخلی و نه ایست قلبی باشد .
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر